Cychefs | Recipes | Cookery Books

Stalo Lazarou

Stalo Lazarou

No Comments

This Article is Only Available in Greek Language. Our Apologies for non Greek Speakers

sinenteyximouseiotrofimon

 

Διαβάστε την Ενδιαφέρουσα συνέντευξη απο την κα. Στάλω Λαζάρου Πρόεδρο του Μουσείου Τροφίμων

3ος διαγωνισμός κυπριακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά και νέους. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε ήδη δύο πετυχημένους διαγωνισμούς και προχωράμε δυνατά στον επόμενο;

Πράγματι, η ανταπόκριση των παιδιών στους 2 πρώτους διαγωνισμούς ήταν πολύ ένθερμη. Παρόμοια και η υποστήριξη από, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους χορηγούς.
Κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε και εμπλουτίζουμε τη διοργάνωση του διαγωνισμού με άλλες δραστηριότητες όπως εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων. Επίσης σε όλους προσφέρεται δωρεάν παγωτό, όσο θέλουν από τα παγωτά Παπαφιλίππου.
Συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 500 συνταγές κατά τους προηγούμενους δύο διαγωνισμούς, πολλές από τις οποίες άγνωστες στο ευρύ κοινό. Έχουν ετοιμαστεί δύο βιβλία μαγειρικής, περίπου 500 σελίδες, τώρα είμαστε έτοιμοι να τα εκδώσουμε. Στόχος μας είναι να τα μοιράσουμε σε όλα τα παιδιά της Δημοτικής, Μέσης & Τεχνικής Εκπαίδευσης. Απευθύνουμε πρόσκληση σε όσες εταιρείες ή οργανισμούς μπορούν να στηρίξουν την έκδοση των μαγειρικών να επικοινωνήσουν μαζί μας (cyfoodmuseum@gmail.com).

Όλες οι πληροφορίες καθώς και τα έντυπα συμμετοχής για τον 3ο διαγωνισμό βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας. http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy

Έχω την εντύπωση ότι τα παιδιά λατρεύουν από τη φύση τους την ενασχόληση με τα φαγητά παίζουν με αυτά, εντυπωσιάζονται από αυτά και δημιουργούν και αυτό το βλέπουμε και από το νηπιαγωγείο όταν δίνουμε στα παιδιά λίγο ζυμάρι για παράδειγμα για να φτιάξουν τα δικά τους κουλουράκια.

Ακριβώς! Οι χαρές στη ζωή είναι απλές- τα παιδιά χαίρονται με απλά πράγματα και όχι κατ’ ανάγκη με πανάκριβα παιγνίδια, τα οποία βαριούνται…
Από την πολύχρονή μου εμπειρία ως εκπαιδευτικός στα δημοτικά σχολεία , μπορώ να σας πω ότι ένα από τα αγαπημένα μαθήματα των παιδιών είναι η Οικιακή Οικονομία και ιδιαίτερα όταν αυτό περιλαμβάνει μαγείρεμα.
Παρόλη την κούραση από τέτοια διοργάνωση, η πολύ μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και ανατροφοδότηση που παίρνουμε- η χαρά και η ικανοποίηση που βλέπουμε στα πρόσωπα των παιδιών, που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ανεξάρτητα από τη θέση που λαμβάνουν, μας δίνει τη δύναμη να διοργανώσουμε και φέτος τον διαγωνισμό για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Να πούμε λίγα λόγια για το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα να βάλουμε δηλαδή τα παιδιά στην κουζίνα δίνοντας τους όμως ένα συγκεκριμένο θέμα που πιστεύω χρειάζεται έρευνα και μελέτη

Ένας από τους σκοπούς του Μουσείου Τροφίμων είναι η προώθηση της γαστρονομικής μας παράδοσης και η συνέχεια της . Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της παράδοσης, εάν δεν φροντίσουμε η νέα γενιά να την γνωρίσει; Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα. Επειδή όμως το Μουσείο δεν διαθέτει χώρους –με εργαστήρια-κουζίνες, έτσι προτείναμε στο Intercollege, το οποίο διαθέτει άρτια εξοπλισμένες επαγγελματικές κουζίνες, αλλά προ πάντως πολύ καλούς συνεργάτες τη συνεργασία. Με ενθουσιασμό αγκάλιασαν την ιδέα τόσο το προσωπικό του τμήματος των Επισιτιστικών Τεχνών, όσο και η διεύθυνση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και έτσι αρχίσαμε. Με τη μεγάλη βοήθεια και συντονισμό του Γιώργου Κυπριανού καθηγητή Επισιτιστικών Τεχνών και ιδρυτή των CyChefs πετύχαμε το στόχο και την δημιουργία της εξαίρετης αυτής διοργάνωσης


Ο στόχος του διαγωνισμού είναι από τη μια τα παιδιά να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την κυπριακή παράδοση μας μέσα από τις γεύσεις αλλά και να ασχοληθούν με την υγιεινή διατροφή. Να αναλύσουμε λίγο αυτό το στόχο; Πιστεύετε δηλαδή ότι η παραδοσιακή κουζίνα τείνει να χαθεί;

Αρκετά εδέσματα της κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας παραμένουν και έχουν σημαντική θέση στο καθημερινό μενού των Κυπρίων(π.χ. χαλούμι, χοιρομέρι, λουκάνιακ, ραβιόλες με χαλούμι, παλουζές, πουρέκια, ταχινόπιττα, ελιόπιττα κ.ά). Από την άλλη, αρκετά εδέσματα αν και παρασκευάζονται ακόμη και σήμερα σε κάποιες κοινότητες ή σε κάποια νοικοκυριά είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό (π.χ. κολοκάσι καπαμάς, πάγκαλοι ξυδάτοι, χοιρινό με παντζάρια, ελιάδα, μακαρόνια ροβανάτα κ.ά). Υπάρχουν και αρκετά τα οποία έχουν πάψει να παρασκευάζονται και είναι εντελώς άγνωστα (καλοηρκά,πεπονάδα, καντζαλί, πομπάρι, λαψάνες με χυμό κιτρόμηλου κ.ά) .
Επίσης να σημειώσουμε ότι η κυπριακή κουζίνα τείνει να αλλοιωθεί. Σε πολλά από τα εδέσματα που συνεχίζουν να παρασκευάζονται και σήμερα, χρησιμοποιούνται υλικά ξένα προς την παράδοση όπως φυτικό (υδρογονομένο) βούτυρο (αντί ελαιόλαδο), μπεϊκιν πάουτερ ή μαγιά (αντί προζύμι), φρέσκα κρέμα, σπορέλαια (αντί ελαιόλαδο), ζάχαρη (αντί μέλι, έψημα ή χαρουπόμελο)
τείνουμε να χάσουμε την απλότητα, τη χρήση των ντόπιων υλικών και να ξεφύγουμε από την Μεσογειακή Διατροφή, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Κυπριακή Κουζίνα είναι μέρος, εκδοχή της Μεσογειακής Διατροφής.

Τι εννοούμε λέγοντας κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα; Τα φαγητά που έτρωγαν οι Κύπριοι παλαιότερα; Τα φαγητά που τρώνε σε κάποιες περιοχές ή οτιδήποτε φτιάχνεται με υλικά από την κυπριακή φύση;

Παραδοσιακή κουζίνα είναι η κουζίνα που βασίζεται στο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, χρησιμοποιά υλικά και προϊόντα κυρίως από σιτάρι, αμπέλι και ελιές. Τα τρόφιμα είναι λίγο ως καθόλου επεξεργασμένα π.χ. ολικής αλέσεως αλεύρι . Η παραδοσιακή διατροφή βασίζεται στα , όσπρια, λαχανικά και συχνά την αυτοφυή χλωρίδα, φρούτα και στο ψωμί, το οποίο συχνά είναι κριθαρένιο. Επίσης παρατηρείται μέτρια χρήση των γαλακτοκομικών . Το κρέας -κυρίως κοτόπουλο χρησιμοποιείται κάποιες φορές τον μήνα και σε εορταστικές περιστάσεις. Τα γλυκά χρησιμοποιούνται αραιά, περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες. Οι κύριες γλυκαντικές ουσίες είναι το χαρουπόμελο, μέλι μέλισσας και σταφυλόμελο (έψημα). Υλικά που εισήχθησαν από άλλες χώρες π.χ. ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες μαγειρεύονται και προσαρμόζονται σύμφωνα με το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής. Η κυπριακή παραδοσιακή διατροφή αυτή που επικρατούσε τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα.

Πάντως σήμερα υπάρχει νομίζω μια τάση να επανέρθουμε σε κάποια στοιχεία της παράδοσης μας να αναφέρω πχ τους λουκουμάδες σε πολλά επίσημα δείπνα ή τα δάκτυλα που επιβιώνουν ακόμα ή και τις πίτες που είναι πάντα παρούσες σε διάφορες εκδοχές.

Παλιότερα απορρίπταμε τα παραδοσιακά γλυκά – νομίζω ότι θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε μοντέρνοι. Η απόρριψη της παράδοσης , λόγω του ότι πιστεύαμε ότι ο πολιτισμός ήταν η μόδα, τα ξενόφερτα ήθη και έθιμα ήταν μια γενικευμένη συμπεριφορά , η οποία κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα , στρεφόμαστε στην παράδοση, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μέρος του “είναι” μας. Σήμερα, πολλά εδέσματα, όπως αυτά που αναφέρεις, που παλαιότερα δεν προσφέρονταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις , βρίσκουν τη θέση τους στο τραπέζι μας. Εξάλλου, μια νέα τάση είναι να συνδυάζουμε το παλιό με το καινούριο και να δημιουργούμε με βάση παραδοσιακές συνταγές. Έτσι για π.χ. οι λουκουμάδες μπορεί να σερβιριστούν με σοκολάτα, με άλλα γλυκά ή να περιέχουν υλικά από άλλες κουζίνες . Ανταποκρινόμενοι σε αυτήν την τάση, συμπεριλάβαμε στον διαγωνισμό μια κατηγορία- αυτή των παιδιών από τις Τεχνικές Σχολές- για ανάπτυξη καινούριων συνταγών, χρησιμοποιώντας κάποια παραδοσιακά υλικά, αλλά και μη παραδοσιακά υλικά.


Και πάμε ξανά στο διαγωνισμό. Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και τι θα πρέπει να κάνουν;

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 10-18 ετών . Συγκεκριμένα, τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή σε μια από τις 4 ηλικιακές κατηγορίες 10-13 ετών, 13-15 ετών, 16-18 ετών (γυμνασίων-λυκείων) και 16-18 ετών (τεχνικών σχολών- κατεύθυνσης ξενοδοχειακών). Είναι σημαντικό οι συνταγές να προέρχονται από συνεντεύξεις και να μην αντιγραφούν από βιβλία μαγειρικής ή από το διαδίκτυο.
Θα πρέπει να υποβληθούν μια συνταγή για κυρίως γεύμα και μια για επιδόρπιο.
Τα παιδιά των Τεχνικών Σχολών της κατεύθυνσης των ξενοδοχειακών πρέπει να δημιουργήσουν συνταγές επιλέγοντας 5 από υλικά που αναγράφονται στο έντυπο υποβολής συμμετοχής για τον διαγωνισμό.

Ποια θα είναι τα κριτήρια αξιολόγησης;

Τα κριτήρια αξιολόγησης συμπεριλαμβάνονται στο έντυπο με τους όρους του διαγωνισμού.

Δώδεκα συμμετέχοντες από κάθε κατηγορία θα επιλεγούν, με βάση τη βαθμολογία που θα εξασφαλίσουν , για να παρασκευάσουν τις συνταγές τους στα εργαστήρια μαγειρικής του Intercollege Λευκωσίας.
Η βαθμολόγηση βασίζεται στα πιο κάτω κριτήρια, σε κάθε ένα από τα οποία δίνονται 2 βαθμοί.

1. Οι συνταγές να είναι αυθεντικές, παραδοσιακές κυπριακές. Να μην έχουν για παράδειγμα υλικά, τα οποία είναι ξένα στην κυπριακή παράδοση, όπως φρέσκα κρέμα ή φυτικό βούτυρο.

2. Οι συνταγές να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοπικών φαγητών-εδεσμάτων, από συγκεκριμένα χωριά και γεωγραφικές περιοχές, π.χ. “Καουρμάς της Λεύκας” .

3.Οι δύο συνταγές (κυρίως πιάτο και γλυκό) να μπορούν να εκτελεσθούν σε διάστημα 2 ωρών, σε εργαστήριο μαγειρικής.

4.Οι συνταγές να είναι καθαρογραμμένες και να πληκτρολογηθούν με μικρά, όχι κεφαλαία γράμματα (εκτός από τον τίτλο), σε αρχείο Word ή άλλο επεξεργαστή κειμένου και να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο magirevokypriaka@gmail.com.

5. Δίνονται πληροφορίες για την κάθε συνταγή, σύμφωνα με τις οδηγίες στο έντυπο συμμετοχής.

Τελειώνοντας να πούμε και μια κουβέντα για το Μουσείο τροφίμων και διατροφής και την άποψη σας για τους CyChefs. Τι είναι αυτό το μουσείο ακριβώς και ποιος ήταν ο στόχος του όταν δημιουργήθηκε;

Είναι ένα διαδικτυακό Μουσείο , σκοπός του οποίου είναι η καταγραφή της ιστορίας των τροφίμων και συνταγών ,αλλά και σκευών και άλλων αντικειμένων που έχουν σχέση με τα τρόφιμα από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Σκοποί του Σωματείου είναι:
Η ανάληψη δραστηριοτήτων για την προαγωγή της έρευνας, της μελέτης και εκπαίδευσης στους τομείς που αφορούν στις κυπριακές παραδοσιακές μορφές των τροφίμων, της διατροφής , των μέσων (σκεύη, εργαλεία) , των τεχνικών παραγωγής , της διάθεσης και φύλαξης των τροφίμων, καθώς και των χώρων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων. Εξετάζεται επίσης η σχέση υγείας και παραδοσιακών τροφίμων και διατροφής, όπως και οι επιπτώσεις στην υγεία από την απόκλιση τήρησης της Μεσογειακής Διατροφής, και της παραδοσιακής κυπριακής διατροφής .
Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους CyChefs τόσο για την ευκαιρία που μου δίνουν μέσα από την πιο γνωστή γαστρονομική ιστοσελίδα, όσο και για την υποστήριξη τους στο θεσμό της εκδήλωσης «Μαγειρεύω Κυπριακά» για παιδιά και νέους. Αναφέρω εξάλλου και τη συνεργασία της δικής μας ιστοσελίδας με την ιστοσελίδα των CyChefs !! www.cychefs.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Undefined array key "post_type" in /home/u616560269/domains/cychefs.com/public_html/wp-content/themes/talisa/inc/frontend-form.php on line 254

Warning: Undefined array key "post_id" in /home/u616560269/domains/cychefs.com/public_html/wp-content/themes/talisa/inc/frontend-form.php on line 258

1 2 3 4 5