Cychefs | Recipes | Cookery Books

Ιουλιος 07

Plant foods

Το σίδηρο και το ασβέστιο που βρίσκετε στα λαχανικά δεν μπορούν εύκολα να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Το σπανάκι περιέχει την χημική ουσία οξαλίνη που φράζει την απορρόφηση αυτών των χημικών μετάλλων. Για να αυξήσετε την δέσμευση τους πρέπει να τα καταναλώνετε μαζί με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C όπως πορτοκάλι, ντομάτα οι εσπεριδοειδή.

 jul07a

Fruits

Φρούτα όπως τα αχλάδια είναι καλύτερα  να κόβονται η να αγοράζονται ωμά όταν ακόμα είναι τραγανά και με αδύνατη γεύση. Έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν την υφή και την γεύση τους μετά. Και μην ξεχνάτε. Τα αχλάδια ωριμάζουν από μέσα προς τα έξω.

 jul07b

Egg

Όταν πρόκειται να κτυπήσετε ασπράδια αυγού προτιμείστε να τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 περίπου λεπτά. Θα σας δώσουν μεγαλύτερο όγκο

 jul07c

Chervil

Το chervil (Anthriscus cereifolium) είναι ένα αρωματικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού. Συναντάτε γύρω από την Κασπία και την μαύρη θάλασσα. Θεωρείτε ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα αρωματικά και χρησιμοποιείται εκτενώς στην γαλλική κουζίνα. Το Chervil έχει ένα ιδιαίτερα ελαφρύ  άρωμα που μοιάζει λίγο με τον γλυκάνησσο. Συστήνεται με πατατοσαλάτες, πιάτα με αυγά, σούπες και σάλτσες. Αν θα το προσθέσετε σε ψημένα φαγητά προτιμείστε να το βάλετε λίγο πριν το τέλος για να αποφύγετε την απώλεια του αρώματος του.

 jul07d

Cauliflower

Το κουνουπίδι αν ψηθεί σε αλκαλικό νερό πιθανό να σας κιτρινίσει. Για να έχετε ένα κάτασπρο κουνουπίδι προσθέστε στο νερό κατά το ψήσιμο μια κουταλιά λεμόνι ή γάλα.
Αποφύγετε να μαγειρεύετε κουνουπίδι σε κατσαρόλες από αλουμίνιο ή σίδηρο. Ο χημικός συνδυασμός θα σας αλλοιώσει το χρώμα. Επίσης αν θα βράσετε κουνουπίδι και θέλετε να αποφύγετε την βαριά μυρωδιά του, τότε βάλτε πάνω από το νερό που το βράζετε, φέτες από ψωμί (2-3 ημερών) έτσι ώστε να απορροφηθεί η εξάτμιση και να μην μυρίσει ο χώρος.

 jul07e

Asparagus

Τα φρέσκα σπαράγγια τα βρίσκουμε συνήθως από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου η καλύτερη τους όμως εποχή είναι από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο. Όταν αγοράζετε φρέσκα σπαράγγια προσέχετε να έχουν κλειστές μύτες, σφικτή σάρκα, στρογγυλό κορμό και ωραία παρουσία. Οι μύτες πρέπει να έχουν βαθύ πράσινο χρώμα,  πρέπει να είναι τραγανές όσο κατεβαίνει στον κορμό το πράσινο χρώμα Αποφεύγετε σπαράγγια με ανοικτή και απλωμένη μύτη, φθαρμένα η μαραμένα. Επίσης αποφεύγετε σπαράγγια με πολύ χώμα γιατί είναι δύσκολο να τα καθαρίσετε.

 jul07f

Ginger

Οι πιπερόριζα είναι διαθέσιμη στην αγορά ολόχρονα. Όταν διαλέγετε πιπερόριζες κοιτάζετε να είναι σφικτές, να έχουν ωραία μυρωδιά και απαλή σάρκα. Δεν πρέπει να είναι σπασμένες, μαραμένες ή ξηραμένες. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες αφού πρώτα τις τυλίξετε καλά σε χαρτί ή κλειστές σε πλαστικό δοχείο. Όπως και τα γκάλαγκαν μπορείτε να τα βάλετε σε μπουκάλι, να τα καλύψετε με ποτό σέρυ και να τα αφήσετε στο ψυγείο μέχρι και 3 μήνες

 jul07g

Potatoes

Οι πατάτες συνήθως που είναι εκτεθειμένες σε έντονο φωτισμό, παρουσιάζουν στην σάρκα τους πράσινα σημάδια. Πρόκειται για την τοξίνη σολανίνη που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, κεφαλαλγίες, διάρροιες ή πυρετούς. Η λύση είναι απλή, εύκολη και αποτελεσματική. Αφαιρέστε από τις πατάτες το πράσινο μέρος καθώς τις καθαρίζετε και χρησιμοποιήστε την υπόλοιπη.

Θυμάστε λοιπόν πάντα τις πατάτες να τις διατηρείτε σε σκοτεινό δροσερό μέρος αλλιώς η φλούδα τους θα πρασινίζει (ανάλογα και το εσωτερικό τους) και θα μαραίνεται!

 jul07h

Beer, wine

Πολλοί πιστεύουν πως όταν χρησιμοποιούν αλκοόλ στο μαγείρεμα, μεγάλη ποσότητα εξατμίζετε. Να λοιπόν μερικά χρήσιμα στοιχεία.

Αλκοόλη μετά από προετοιμασία:
100% μετά από άμεση χρήση
70% μετά από ολονύκτια παραμονή σε μαρινάδα
85% σε υγρό που κοχλάζει
75% όταν ανάβουμε το αλκοόλ (φλαμπέ)

Αλκοόλη κατά το ψήσιμο:
40% στα 15 λεπτά
35% στα 30 λεπτά
25% στην μία ώρα
20% στην ενάμιση ώρα
10% στις δύο ώρες

 jul07i

Cornstarch

Το άμυλο του καλαμποκιού (corn flour) έχει την διπλάσια δύναμη στο δέσιμο σαλτσών από το αλεύρι. Αν όμως θα δέσετε σάλτσες με υγρά που περιέχουν πολύ οξύ όπως οι χυμοί εσπεριδοειδών ή χυμό μήλου η δύναμη του μειώνετε στο μισό. Αν πάλι θα δέσετε υγρά που περιέχουν ζάχαρη σιγουρευτείτε ότι προσθέτετε το καλαμποκάλευρο αφού το υγρό έχει πάρει τουλάχιστον θερμοκρασία 80 βαθμών Κελσίου

 jul07j

Leave a Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 2 3 4 5