Cychefs | Recipes | Cookery Books

Ntina Nikolaou

Ntina Nikolaou

No Comments

Ntina Nikolaou

ntinanikolaou

.

.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΡΙΑΣ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

  • Κυρία Νικολάου καταρχήν σας ευχαριστούμε που τιμάτε τους CyChefs μ’αυτή σας τη συνέντευξη.

Η τιμή είναι δική μου Γιώργο & Αντώνη και σας ευχαριστώ πολύ που με βάζετε στη μεγάλη μαγειρική παρέα σας. Όσον αφορά τις δραστηριότητες μου θα προσπαθήσω να τις βάλω σε μερικές γραμμές γιατί είναι πολλές και ποικίλες …

  • Είστε σημαντική πρεσβευτής της Ελληνικής κουζίνας και θα θέλαμε να μας περιγράψετε τις δραστηριότητες σας

Μοιράζω τη ζωή μου ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα τα τελευταία 9 χρόνια που αποφάσισα να φύγω από τη Γαλλία όπου έμενα μόνιμα από τότε που ήμουν 22 ετών.

Τα τελευταία 9 χρόνια επέλεξα να μην επιλέξω μια από τις δυο χώρες αλλά να τις «παλέψω « και τις δύο. Έτσι 10 μέρες το μήνα είμαι Παρίσι και τις υπόλοιπες Αθήνα για το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι γίνεται το αντίθετο. Όταν βρίσκομαι Γαλλία είμαι αφοσιωμένη στο εστιατόριο EVI EVANE και στα δυο DELI EVI EVANE, που έχουμε με την αδερφή μου Μαρία Νικολάου στο κέντρο του Παρισιού εδώ και 12 χρόνια.

Κάνω άπειρα ταξίδια και γυρίσματα σε όλη την Ελλάδα για την εκπομπή μου στο ΣΚΑΙ ,Ελλήνων Γεύσεις.  Βρίσκομαι στην Ελληνική τηλεόραση κάθε χρόνο τα τελευταία 10 χρόνια, τη φετινή χρονιά όμως τηλεοπτικά τη λάτρεψα.  Η χαρά μου είναι πως την αγάπησαν και οι τηλεθεατές.

Έχω Καθημερινή σχεδόν ενασχόληση στην ιστοσελίδα μου www.dinanikoloau με πάθος και μεράκι.  Γράφω συνταγές και άρθρα σε περιοδικά γεύσης στην Ελλάδα και στη Γαλλία.  Συμμετέχω σε μεγάλα φεστιβάλ γαστρονομίας ανά τον κόσμο για την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας.  Κάνω μαθήματα και σεμινάρια σε επαγγελματικές σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα και στη Γαλλία. .

  • Ποιές οι εντυπώσεις σας για το επίπεδο της μαγειρικής και γενικά της γαστρονομίας στη Ελλάδα;

Οι εντυπώσεις μου… Το σίγουρο είναι πως τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει άλματα στην Ελλάδα τόσο στο κόσμο της γεύσης όσο και στο κόσμο του κρασιού. Καταλάβαμε την δύναμη της κουζίνας μας αλλά και τη μοναδικότητα των προϊόντων μας. Πιστέψαμε πως η ελληνική κουζίνα μπορεί να γίνει εξαγώγιμη και επενδύσαμε σε αυτό. Επιτέλους είδαμε ότι η γαστρονομία μπορεί να γίνει το όχημα για την ανάπτυξη του τουρισμού και άρχισε δειλά αλλά επίμονα να αναλύεται και να οργανώνεται ο γαστρονομικός τουρισμός.


ntinanikolaou

  • Τι σημαίνουν για σας οι λέξεις Κύπρος, αρωματικά, χαλούμι, επαγγελματισμός και δημιουργία?
Κύπρος :αγαπημένη, κοσμοπολίτισσα και μελαγχολική
Αρωματικά :η απαραίτητη θηλυκή προσθήκη στη σύνθεση της δημιουργικής επιβίωσης
Χαλούμι: χίλιες και μία …συνταγές
Επαγγελματισμός :σκληρή δουλειά και κατανόηση της ,πάθος και αυτοκριτική ,φιλοδοξία αλλά όχι ματαιοδοξία …
Δημιουργία: ο λόγος που ο επαγγελματισμός γίνεται παιχνιδάκι ! .
  • Πόσες φορές επισκεφθήκατε την Κύπρο και τι σας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στο νησί

Έχω επισκεφτεί τη Κύπρο 4 φορές και λάτρεψα τους ανθρώπους της με την τραγουδιστή λαλιά και τη χαρά στο μάτι. Ξετρελάθηκα με τα προϊόντα της και τις φυσικές ομορφιές της. Πάνω από όλα όμως λαχτάρησα με την ενέργεια του τόπου που είναι διάχυτη και κολλάει πάνω σου σαν δεύτερο δέρμα.

  • Αν σας ζητούσαμε να μας πείτε σε ποιους τομείς της μαγειρικής ζαχαροπλαστικής είστε πολύ καταρτισμένη τι θα μας λέγατε ?

Αγαπώ ιδιαίτερα τη μεσογειακή μαγειρική και είμαι επηρεασμένη από τις γαλλικές μαγειρικές τεχνικές. Τα πάω πολύ καλά με τη αρτοποιία ,τις ζύμες ,τις πίτες ,τα κέικ είτε είναι στη γλυκιά είτε στην αλμυρή εκδοχή. Νομίζω ότι είμαι πολύ καλή στα θαλασσινά και στους συνδυασμούς με φρούτα και αρωματικά.

  • Υπάρχουν ανεκπλήρωτοι στόχοι που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε στο μέλλον;

Φυσικά και υπάρχουν ανεκπλήρωτοι στόχοι και ευτυχώς θα έλεγα.  Σχέδια πολλά και πολυεθνικά.  Είμαι πάντως χαρούμενη γιατί αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά ένα βιβλίο που το « μαγείρευα» τα τελευταία πέντε χρόνια.  Είναι ένα βιβλίο μαγειρικής με συμβουλές και συνταγές για πρωτάρηδες στη μαγειρική, για φοιτητές για εργένηδες, για αυτούς που κερδίζουν 800 ευρω το μήνα και δεν θέλουν να τρέφονται μόνο με φαστ φούντ.  Είναι το ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.  Στόχος μου πάντα να ταξιδέψω την ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο με όραμα και αξιοπρέπεια.


ntinanikolaou

  • Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση το επίπεδο των υπηρεσιών στο κλάδο και τα νοικοκυριά και τι πιστεύετε θα γίνει για τα επόμενα χρόνια?

Προτιμώ να μην απαντήσω στην ερώτηση αυτή για την οικονομική κρίση.

  • Ποιά θα ήταν η συμβουλή σας σε ένα δικό σας νέο άνθρωπο που αποφασίζει σήμερα να βάλει τη στολή του μάγειρα για το υπόλοιπο τη ζωής του?

Για τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν τα μονοπάτια της επαγγελματικής μαγειρικής έχω να τονίσω τα παρακάτω: Η μαγειρική χρειάζεται γνώση, άρα σπουδές, τεχνική, άρα σοβαρότητα, φαντασία, άρα καλλιέργεια και ανοιχτό μυαλό.  Δεν είναι για τους συντηρητικούς, τους φοβισμένους, τους τεμπέληδες και τους ματαιόδοξους.  Πάνω από όλα ο επαγγελματίας μάγειρας πρέπει να είναι υπεύθυνος και να αγαπάει τον άνθρωπο.  Η τηλεόραση για το μάγειρα δεν είναι ο σκοπός, αλλά το μέσο, για να δείξει τη δουλειά του και να φανεί χρήσιμος.  Τα ταξίδια, οι πανεπιστημιακές σπουδές, οι ξένες γλώσσες και η καλλιέργεια είναι απαραίτητα.  Αν ο μελλοντικός μάγειρας πληρεί τα παραπάνω και τα ασπάζεται, τότε θα πρέπει να ξέρει πως θα ευτυχήσει να κάνει μια από τις ωραιότερες εργασίες που υπάρχουν στα ανθρώπινα και καλώς να ορίσει!!!

  • Τα τελευταία χρόνια η μαγειρική και τα “realities”έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας! εσείς που έχετε συνεχή τριβή με προγράμματα ποια είναι η γνώμη σας για τα καλά και τα κακά ίσως που επιφέρει η τριβή των μαγείρων με την τηλεόραση ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Αυτή η ερώτηση θέλει μια απάντηση τριών σελίδων, δεν είναι απλό… οπότε άς το αποφύγουμε

.

Διαβάστε ΕΔΩ ένα Σύντομο Βιογραφικό της κας Νικολάου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5