Cychefs | Recipes | Cookery Books

Hadjichristodoulou Kostas

Hadjichristodoulou Kostas

No Comments

hadjichristodoulou KostasΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

 • Κύριε Χ’ Χριστοδούλου, ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε με τη πρώτη συνέντευξή σας, να σας φιλοξενήσουμε στο cychefs.com

Και εγώ σας ευχαριστώ.

 • Πότε ιδρύθηκε η Ομοσπονδία σας και ποιες οι δραστηριότητες της;
 1. Η ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Κύπρου ιδρύθηκε το 1969 και ονομαζόταν τότε Σύνδεσμος Ζαχαροπλαστών και κέντρο αναψυχής και μετα, κατόπιν ιδρύσεως καταστατικού και απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, μετονομάστιηκε σε ‘’ΟΕΖΑΚ’’ Συνάση, με την αντίστοιχη ομοσπονδία επαγγεμλατοβιοτεχνών ζαχαροπλστών Ελλάδας ‘’Ο.Ε.Ζ.Ε’’.  Ο στόχος που θέσαμε είναι να βοηθά τα μέλη της με επιμορφωτικά σεμινάρια στο εξωτερικό, ενημέρωση για τα νέα πρότυπα και τις νέες νομοθεσίες που αφορούν τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής και την κατοχύρωση του επαγγέλματος.
 2.  Το 1993 έγινε η αδελφοποίηση της ΟΕΖΑΚ με την ΟΕΖΕ, εφόσον υπάρχουν κοινά στο κλάδο της Ζαχαροπλαστικής και από τότε έχουμε άριστες σχέσεις μεταξύ μας, τόσο ως Ομοσπονδίες, όσο και σαν συνάδελφοι Ζαχαροπλάστες, ανταλλάσοντας συνταγές, ιδέες, επισκέψεις.
 3. Επισκεφθήκαμε την Γαλλία το 1996 με εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 30 ζαχαροπλαστεία παγκύπρια.  Επισκεφθήκαμε 4 ζαχαροπλαστεία, μία εταιρία τροφοδοσίας φαγητών και σοκολατοβιομηχανία VALRHONA.  Κάναμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής σε μια πολυ αναγνωρισμένη κρατική σχολή ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι.
 4. Για πρώτη φορά έγινε το 10ον Πανελλήνιο Συνέδριο Ζαχαροπλαστικής στη Κύπρο μας, με διοργανωτή την Ομοσπονδία Ζαχαροπλαστών Κύπρου, όπου καλέσθηκαν όλοι οι Σύνδεσμοι Ζαχαροπλαστών Ελλάδας και έδωσαν δυναμικά το παρόν τους.  Πραγματοποιήθηκε ένα πολύ επιτυχημένο Συνέδριο, το οποίο τους έμεινε αξέχαστο και μέχρι σήμερα ρωτάνε πότε θα ξαναδιοργανωθεί, υπολογίζουμε το 20ον σε 2 χρόνια.  Είναι πάρα πολλά τα έξοδα διοργάνωσης του και υπάρχει προβληματισμός και στην Ελλάδα.
 5. Τον Ιούνιο του 2003 πραγματοποιήθηκε Αδελφοποίηση των δυο Ακριτικών πόλεων της Λευκωσίας και της Αλεξανδρούπολης κατά την διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου.
 6. Πραγματοποιήθηκε ακόμα ενα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το 2004, πάντοτε με την έγκριση και την επιχορήγηση της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Ελβετία.  Επισκεφθήκαμε ζαχαροπλαστεία, εταιρίες κατασκευής σοκολατών, όπως LIND.  Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μια από τις ανώτερες σχολές Ζαχαροπλαστικής στην Ελβετία, την Richemont School.
 7. Είμαστε ισότιμα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών και της Πανευρωπαικής.  Λαμβάνουμε μέρος σε Παγκόσμια και Πανευρωπαικά Συνέδρια ψηφίζοντας και προεδρείο.  Στις 31-3-08 θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο στην Πορτογαλλία και θα εκπροσωπηθέι η Κύπρος.  Κατα την διάρκεια του 3ήμερου θα γίνει και ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής κάτω των 25 χρονών.
 8. Είμαστε μέλη του ΚΕΒΕ, για να μπορούμε να αντιπροσωπευόμαστε και στο εξωτερικό και μέλη της ΠΟΒΕΚ, ως καταστηματάρχες, για να διεκδικούμε τα αιτήματα μας στην Κύπρο για κατοχύρωση.
 9. Στις 7 Μαίου καλέσθηκε η Ομοσπονδία μας από την πρωτεύουσα της Ευρώπης, Γερμανία, να παρευρεθούμε στους εορτασμούς των 50 χρόνων της Ένωσης στο Βερολίνο και να κατασκευάσουμε μια τούρτα, η οποία ονομάστηκε Ευρωπαική Τούρτα και να καθιερωθεί σε όλη την Ευρώπη.
 10. Στις 10-7-07 η Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Ευρωπαική επιτροπή και της ΠΟΒΕΚ κατασκευάσαμε την Ευρωπαική Τούρτα φέρνοντας την γνήσια συνταγή από την Γερμανία.  Η εκδήλωση έγινε στο Ευρωπαικό σπίτι την ημέρα κλειδώματος του ευρώ.  Έγιναν και οι δυο εκδηλώσεις παράλληλα με την παρουσία πολλών επισήμων και μέσων επικοινωνίας.
 11. Συνδιοργανώνουμε κάθε δυο χρόνια την έκθεση μας ‘’Τροφίμων, Ποτών και Εξοπλισμού’’ σε συνεργασία με το σύνδεσμο Αρχιμαγείρων και το σύνδεσμο Αρτοποιών με μεγάλη επιτυχία.  Κατα την διάρκεια της έκθεσης διοργανώνουμε ζωντανούς διαγωνισμούς μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής έχοντας συμμετοχή από ευρωπαικές χώρες.
 12. Ιδρύσαμε τράπεζες αίματος σε Παγκύπρια βάση με αρκετή συνεισφορά από τα μέλη μας βοηθόντας τους συνανθρώπους μας σε δύσκολες περιπτώσεις.
 13. Δημιουργήσαμε ταμείο από εισφορές των εμπόρων και συνεργατών μας και από την Παγκύπρια Χοροσπερίδα, που διοργανώνουμε κάθε χρόνο, βοηθώντας σε διάφορες φιλανθρωπίες με μέρος των εσόδων.
 14. Διοργανώσαμε Παγκύπρια γύρω στα Διακόσια Διαφορετικά Σεμινάρια, που αφορούν τον κλάδο Ζαχαροπλαστικής, πρακτιτκά και θεωριτικά, επιχορηγημένα από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
 15. Είμαστε 100 μέλη Παγκύπρια περίπου, απασχολώντας 1500 άτομα προσωπικό.  Tο 90% των μελών μας είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.
 16. Πετυχαμε την Μειωση του ΦΠΑ από 15% σε 5%, κατοπιν πολλων συναντησεων με τα αρμοδεια Υπουργεια.   Αυτό θεωρειται μια από τις μεγαλες κατακτησεις της ομοσπονδιας μας.
 • Είσαστε εδώ και χρόνια Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Κύπρου.  Πώς το κρίνετε το έργο του Προέδρου σε μια ομοσπονδία επαγγελματιών σαν και τη δική σας;

Το έργο του προέδρου της ομοσπονδίας ζαχαροπλαστών δεν είναι και το ευκολότερο, διότι είμαστε και ανταγωνιστές μεταξύ μας.  Ο κάθε συνάδελφος με την ξεχωριστή του επιχείρηση προσπαθεί να επιβιώσει.  Ο πρόεδρος έχει την ευθύνη να ενώνει τους συναδέλφους και να καλλιεργεί το πνεύμα της συναδελφικής αλληλεγγύης και επαγγελματικής συνείδησης.  Προσπαθήσαμε πάρα πολύ και νομίζω πετύχαμε στον τομέα αυτό.

Η αγάπη μου προς το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη, οι κοινοί αγώνες που κάναμε ως ομοσπονδία για την εξειδίκευση και κατοχύρωση του επαγγέλματος μας, οι πολύ καλές σχέσεις που δημιουργήθηκαν στην ομοσπονδία ζαχαροπλαστών με κρατούν στην προεδρία αρκετά χρόνια, όμως ουδείς αναντικατάστατος.  Κάποια στιγμή πρέπει να αποχωρείς εφόσον υπάρχει ενδιαφερόμενος και να δίνεις την θέση σου σε κάποιο συνάδελφο, ο οποίος κρίνεται από την κεντρική επιτροπή ότι θα δουλέψει και θα προχωρήσει μπροστά για το κοινό όφελος των ζαχαροπλαστών και φυσικά θα ενώνει τους συναδέλφους και θα είναι κοινής αποδοχής.

 • Πέστε μας λίγα λόγια για το έργο που επιτελείτε από τους ζαχαροπλάστες μας πάντα μέσα από το σύνδεσμό σας .

Πάντοτε σε όλα τα οργανωμένα σύνολα, όπως και στην ομοσπονδία μας, την δουλεία όλη την επωμίζεται η κεντρική επιτροπή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βοηθούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, ο κάθε ένας για το χρόνο που έχει διαθέσιμο για τα κοινά.  Εδώ θέλω να αναφέρω ότι η ομοσπονδία ζαχαροπλαστών έχει να περηφανεύεται για το πολύ μεγάλο έργο που επιτέλεσε και επιτελει σε διαφορους τομεις.

 • Θα θέλαμε να μας γυρίσετε πίσω στο χρόνο και να μας περιγράψετε, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζαχαροπλαστική ;

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία πρόσφερε στους νέους τότε άμεση απασχόληση.  Για κάποιον που τελείωνε ξενοδοχειακή σχολή όπως μαγείρους, ζαχαροπλάστες και τραπεζοκόμους.

Έτσι και εγώ, κατόπιν συμβουλής μεγαλύτερων μου, που τέλειωσαν ξενοδοχειακή σχολή, αποφάσισα να ακολουθήσω τον κλάδο της μαγειρικής ζαχαροπλαστικής.  Δεν το μετάνιωσα.  Αγαπώ το επάγγελμα που κάνω και σαν υπάλληλος, που ήμουν σε ξενοδοχεία και σαν ιδιοκτήτης των ζαχαροπλαστείων Sweet Nest εδώ και 23 χρόνια τώρα.  Αγαπώ, σέβομαι και εκτιμώ τον πελάτη μου, με τά πολύ καλής ποιότητας γλυκά και αλμυρά που κατασκευάζουμε πάντοτε φρέσκα.


 • Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το ‘συστατικό’ που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος επαγγελματίας ζαχαροπλάστης, για να καταφέρει να ανέβει στο βάθρο της γαστρονομικής καταξίωσης στις μέρες μας;
 1. Σεβασμός προς τους καταναλωτές.
 2. Ποιότητα.
 3. Εξυπηρέτηση.
 4. Φρεσκάδα προϊόντων.
 5. Αγνά υλικά.
 6. Αγάπη προς το επάγγελμα που κάνεις.
 • Στη Κύπρο, η ζαχαροπλαστική έχει κάνει πρόοδο; αν ναι που το αποδίδετε αυτό και αν όχι ποιοι παράγοντες το έχουν κάνει αυτό

Στην Κύπρο η ζαχαροπλαστική έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, διότι ο κάθε συνάδελφος για να επιβιώσει αναβαθμίζει τα προϊόντα του, επιμορφώνεται με σεμινάρια που διοργανώνουμε η Ομοσπονδία στην Κύπρο και στο εξωτερικό.  Εδώ θέλω να αναφέρω και ως πρότυπο την Ολυμπιακή Ομάδα που τίμησε την Κύπρο μας με πολλές διακρίσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο.  Όλοι οι Κύπριοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ξέρουν από ποιότητα, δοκιμάζουν τα ευρωπαϊκά γλυκά και συγκρίνουν.

 • Πιστεύετε ότι σήμερα ο κλάδος του γλυκού έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας;

Επηρεάστηκε και ο κλάδος της ζαχαροπλαστικής δυστυχώς αλλά πάντοτε να είμαστε θετικοί και με ορισμένες ενέργειες στις επιχειρήσεις μας να προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε.  Που είναι το κράτος διαχρονικά να στήριξει τις μικρές επιχειρήσεις;

 • Γνωρίζουμε πως είστε αυστηρός επαγγελματίας και σας αρέσει η τελειότητα! Μάλιστα τελευταία έχετε πάρει και έγκριση σαν εξεταστικό κέντρο για τα επαγγελματικά πρότυπα! Ποια είναι τα 3 ή 4 προτερήματα που πρέπει να έχει κάποιος ζαχαροπλάστης για να μπορεί να στηρίξει τη δουλειά του και γιατί όχι το ζαχαροπλαστείο του.

Πρέπει να έχει επαγγελματική συνείδηση, να εκτιμά τα λεφτά που παίρνει είτε εργοδότης είτε εργοδοτούμενος, να αγαπά το επάγγελμα που κάνει και να σέβεται τους συνάνθρωπους του.  Σχετκά με τα επαγγελματικά προσόντα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι ζαχαροπλάστες, όπου και να εργάζονται να περάσουν από τα εξεταστικά κέντρα να πέρουν το δίπλωμά τους.  Θα τους ζητηθεί από τους εργοδότες τους ή σε νέες προσλήψεις.

 • Έχουμε την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια με την «επανάσταση» των φούρνων σε κάθε γωνιά της Κύπρου έχουν επηρεαστεί και τα ζαχαροπλαστεία! Πιστεύετε ότι είναι ένας από τους λόγους που έχουν κλείσει αρκετά ζαχαροπλαστεία ή μήπως συντρέχουν και άλλοι λόγοι;

Δεν είναι η επανάσταση των φούρνων που φταίει ,είναι η ανέχεια των εκάστοτε κυβερνήσεων που άφησαν τις μικρές επιχείρησης να ανταγωνιστούν αθέμιτα τις μεγάλες αλυσίδες συγκρίνοντας την μικρή μας Κύπρο με τις μεγάλες χώρες εκατομμυρίων πολιτών.  Όλοι λέγουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του κράτους και πρέπει να στηριχτούν, εμείς δεν είδαμε τίποτα.  Όταν έχεις Χίλιες μικρές επιχειρήσεις έχεις Χίλια ενοίκια, Χίλιες διαφορετικές φορολογίες, δημαρχιακά και άλλες φορολογιες.  Χίλιες διαφορετικές εταιρείες στον έφορο εταιρειών και υπάλληλοι, που δουλεύουν σε Χίλιες διαφορετικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές μεταξύ τους.  Ή μπορεί να έχεις 5 μεγάλο επιχειρήσεις μονοπωλιακές στην Κύπρο των 700.000 κατοίκων.  Σε ένα δρόμο όταν υπάρχουν 2-3 καταστήματα ή επιχείρησεις με τα ιδία προϊόντα και δίνονται άδειες για νέα καταστήματα πάλι με τα ιδία προϊόντα κάποιοι θα κλείσουν, κάποιοι θα μείνουν εκτεθειμένοι με τα ενοίκια και της διαφορές επενδύσεις που έγιναν.  Εισηγούμαστε τα δημαρχεία να καθορίσουν παγκύπρια πόσες άδειες θα δίνουν σε επιχειρήσεις του ιδίου περιεχομένου σε κάθε δρόμο ή περιοχή.  Η εξάπλωση των μεγάλων Mall είναι ενάντια στις μικρές κυπριακές επιχειρήσεις και βγάζουν και τα λεφτά έκτος Κύπρου.  Θέλω να σας πω ότι για να κλείσει μια επιχείρηση είναι οι λανθασμένες εκτιμήσεις που έκανε, η κακοδιαχείριση και όλα αυτά που αναφέρω πιο πάνω

 • Σας αναφέρουμε 3 ονόματα και θέλουμε να τους δώσετε μονολεκτικούς χαρακτηρισμούς:
1.Παναγιώτης Παπαφιλίπου
Πατέρας της ζαχαροπλαστικής τέχνης.
2.Τάσος Πρωτοψάλτης
Είναι ένας καθηγητής.
3.Μάριος χ Ιωσήφ
Πολύ κάλος άνθρωπος και επαγγελματίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5