Cychefs | Recipes | Cookery Books

Dr Eleni Andreou

Dr Eleni Andreou

No Comments

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ

picture-eleni

  • Κυρία Ανδρέου, θα θέλαμε πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνετε να ανταποκριθείτε σε αυτή τη συνέντευξη.
  • Είσαι για χρόνια η Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

 

Είναι μεγάλη τιμή να ηγούμαι του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αλλά και συγχρόνως μεγάλη ευθύνη και πρόκληση. Η προστασία, η προώθηση  και η ανάπτυξη του Συνδέσμου και των μελών του είναι από τα κύρια μελήματα μου.

  • Πες μας λίγα σημαντικά στοιχεία για τον Σύνδεσμό σας

Ιστορικές ημερομηνίες για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων  Κύπρου

1991- Ίδρυση Συνδέσμου Επιστημόνων / Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου
1996 – Ψήφιση του νόμου Περί Εγγραφής Επιστημόνων / Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων (Ν31(Ι)/96).  Διορισμός του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων / Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων από το Υπουργείο Υγείας. Εκπροσώπηση του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου έκτοτε.
3 Απριλίου 1999 – Ίδρυση Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου. Λειτουργία του Συνδέσμου έως αυτόνομος Σύνδεσμος.
30 Οκτωβρίου 2003- Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου έγινε μέλος του International Confederation of Dietetic Associations (ICDA)
13 Νοέμβριου  2003- Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου έγινε μέλος του European Federation of Associations of Dietitians (EFAD)
17 Ιανουαρίου 2007- Αλλαγή ονόματος του Συνδέσμου σε «Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου»
Μέλη Συνδέσμου: 200 Εγγεγραμμένοι Κλινικοί Διαιτολόγοι, Διαιτολόγοι και Διατροφολόγοι, 24 Φοιτητές, 5 Συνδρομητές και 1 Επίτιμο μέλος
  • Υπάρχουν ακόμη ανεκπλήρωτοι στόχοι για το μέλλον για την Ελένη;

Υπάρχουν πάντα νέοι στόχοι για επίτευξη τόσο  προσωπικοί όσο και επαγγελματικοί. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι προς ένα νέο στόχο/έργο που είναι πολύ πρωτοπόρο για Κύπρο και για το επάγγελμα του διαιτολόγου.

  • Πώς έχει επιδράσει η σημερινή οικονομική κρίση και στο δικό σας επάγγελμα και ποιες οι προοπτικές κατά τη γνώμη σου στο προσεχής μέλλον;
Μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει οικονομικά όταν θα έχει να πληρώνει και το διαιτολόγο μέσα σε όλα αυτά τα έξοδα που τελειωμό δεν έχουν;  Η απάντηση μου είναι κατηγορηματικά ΝΑΙ.
Το διαιτολόγιο που θα προταθεί είναι εβδομαδιαίο και έτσι μπορεί να επιτρέψει τον προγραμματισμό στα ψώνια, την λίστα με τα απαραίτητα τρόφιμα για το σούπερ μάρκετ μειώνοντας άσκοπες αγορές σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.
Για παράδειγμα, για αυτούς που καταναλώνουν διάφορα ποτά αντί νερού υπάρχουν τα θετικά στοιχεία στην προώθηση του νερού. Ένα  ζαχαρούχο ποτό είναι  νερό, 7 κουταλιές ζάχαρη, χρωστικές και συντηρητικά που μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία η αλόγιστη χρήση του  χωρίς κανένα όφελος πλην της απόλαυσης για τον οργανισμό σας. Απλά μαθηματικά αν το ποτό στοιχίζει 1, 5 ευρώ τότε είναι 1.5 ευρώ Χ 30 ημέρες = 45 ευρώ που μπορείτε να εξοικονομήσετε.
Μπισκότα, πατατάκια και άλλα βιομηχανοποιημένα  γλυκίσματα  και σνακ μπορούν να αντικατασταθούν από σπιτικά γλυκά ή σπιτικά τσίπς πατάτας στον φούρνο με λαδόκολλα και λίγο ελαιόλαδο κάνοντας πραγματική οικονομία.
Τα ετοιμα φαγητα ψηλα σε λιπαρα, θερμιδες, αλατι, συντηριτικα περιορίζονται σημαντικά με πολλά οφέλη για την υγεία μας αλλά και για το πορτοφόλι μας. Κατά μέσο όρο μπορεί να ξοδεύονται 20 ευρώ την εβδομάδα σε τέτοιου είδους φαγητού δηλαδή έως 80 ευρώ το μήνα. Η παρασκευή μιας ωραιότατης μακαρονάδας με σάλτσα λαχανικών για παράδειγμα μπορεί να κάνει το βράδι με την παρέα  απολαυστικό, οικονομικό και να αναγράφεται στο διαιτολόγιο μας .
Αλκοόλ και έλεγχος βάρους δεν πάνε μαζί , ιδιαίτερα όταν το Παρασκευο-σαββατόβραδα το ποτά φεύγουν από τον έλεγχο καθώς και τα ευρώ από το πορτοφόλι μας.

 

Συμπέρασμα αν κάποιος χρειάζεται την βοήθεια ενός διαιτολόγου ειτε για προβληματα υγειας ειτε για διαχηρηση βαρους το οικονομικό όφελος από την εφαρμογή ενός προγράμματος διατροφής υπερκαλύπτει το έξοδο του διαιτολόγου.

  • Τι θα συμβουλεύατε νεαρά άτομα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Διαιτολόγου;
Απολαύστε τις σπουδές σας και θέστε τους επαγγελματικούς στόχους από νωρίς, έτσι ώστε, όταν τελειώσετε τις σπουδές σας να μπορείτε να πάρετε μια θέση εργασίας σε έναν τομέα της διατροφής και της διαιτολογίας, όπου ενδιαφέρεστε περισσότερο.
“Για να πάρετε τη δουλειά που θέλετε, θα πρέπει να διαφημίσετε τις παροχές των υπηρεσιών σας να είστε έτοιμοι να  δίνετε σεμινάρια/ διαλέξεις  διατροφής στο κοινό, να αναμειχτείτε στα κοινά και να μην επαναπαύεστε με τις γνώσεις σας.
  • Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει τους στόχους σας σαν σύνδεσμος; Η πρόληψη είναι προτεραιότητα και γι’ αυτούς;
Κατά τη γνώμη μου, ναι σε μεγάλη επέκταση. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα, αλλά υπάρχει η συνεργασία και η επικοινωνία και κάποια πιθανά προβλήματα που εμφανίζονται που μπορούν να επιλυθούν.
Όπως οι χρόνιες ασθένειες μπορούν να προληφθούν, μια παγκόσμια στρατηγική για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία επιβάλλεται. Οι αλλαγές στη διατροφή που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών περιλαμβάνοντας μια διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και σάκχαρα και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως.
  • Ο λαός της Κύπρου τρέφεται σωστά; Νοιάζονται για την υγεία τους;

Σύμφωνα με την  επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παχυσαρκία, το πρόβλημα αυτό  έχει προσλάβει επιδημικές πλέον διαστάσεις, ώστε να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για χρόνιες και μεταβολικές παθήσεις. Το πρόβλημα απασχολεί σοβαρά και την Κύπρο, όπου σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, ποσοστό 22.2% των Κυπρίων ηλικίας από 18 – 80 χρόνων περιλαμβάνονται στην κατηγορία του κανονικού βάρους, 46.9%  περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και 28.8% στην κατηγορία των παχύσαρκων. Από την κατηγορία των παχύσαρκων το 28,8% ήταν άντρες και 26,9% γυναίκες. Σκοπός της μελέτης ήταν η εξαγωγή συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά το μέγεθος του προβλήματος της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους του ενήλικα πληθυσμού της Κύπρου, η συσχέτιση των αποτελεσμάτων με βιοχημικούς ανοσολογικούς και αιματολογικούς δείκτες και η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών, ώστε να εξεταστεί το είδος της σχέσης και ο βαθμός συσχέτισης του ποσοστού των υπέρβαρων και παχύσαρκων Κυπρίων με τις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.

Το 35,9% έχει διαγνωστεί με συγκεκριμένες παθήσεις ή καταστάσεις υγείας οι οποίες επηρεάζουν τη διατροφή τους, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπεριλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτης κ.λ.π. Επίσης, ποσοστό 29,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι καπνίζουν. Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες 24,2% παίρνει πρωινό 11,1% δεκατιανό (μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού) 61% παίρνει και τα δύο 3,7% τίποτα 76,8% έχει σταθερές ώρες για το πρόγευμα 76,9% έχει σταθερές ώρες για το μεσημεριανό , 60,8% για το βραδινό 74,1% ετοιμάζει καθημερινά φαγητό στο σπίτι, 17,8% τρώει έξω 2-3 φορές την εβδομάδα. Στην ερώτηση πόσο συχνά τρώνε εκτός σπιτιού (εστιατόριο, take-away, fast food) 1,9% απάντησε ποτέ, 16,6% λίγες φορές τον χρόνο, 25,3% 2-3 φορές το μήνα 28,7% μια φορά την εβδομάδα 22,9% 2 – 3 φορές την εβδομάδα 4,6% καθημερινά. To ελαιόλαδο αποτελεί την επιλογή της πλειοψηφίας τόσο για το μαγείρεμα με ποσοστό 62,3% όσο και για τις σαλάτες ή τα όσπρια με ποσοστό 98,3.   To 50,5% προτιμούν το ημιάπαχο γάλα, 7.1% δεν πίνει καθόλου γάλα, 2,2% δεν πίνει καθόλου νερό 35,2% πίνει από ένα μέχρι τέσσερα φλιτζάνια νερό την ημέρα, 57,2% είναι ικανοποιημένο από το αλάτι που υπάρχει ήδη στο φαγητό ενώ το 33,9% προσθέτει στο ήδη υπάρχον.

  • Μπορείτε να μας δώσετε 5 συμβουλές για να έχουμε μια υγιή καθημερινότητα;
  1. Τρώτε ποικιλία τροφίμων
  2. Βασίστε τη διατροφή σας σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικες ίνες. Απολαύστε πολλά φρούτα και λαχανικά
  3. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος και νιώστε καλά
  4. Τρώτε μέτριες μερίδες – μειώστε κάποια τρόφιμα, μην τα αποκλείετε και  Τρώτε συχνά γεύματα
  5. Πίνετε πολλά υγρά και μην ξεχνατε το νερό
  6. Κινηθείτε και ξεκινήστε τώρα! Και κάντε τις αλλαγές σταδιακά και να θυμάστε ότι η ισορροπία είναι το παν
  7. Σταματηστε το καπνισμα

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη αυτή που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες στην Κύπρο και το εξωτερικό, της γνωστής γαστρονομικής ιστοσελίδας www.cychefs.com

Εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ότι το καλύτερο!

 

Dr Eleni P. Andreou-Georgaki, RD, LD, DProf.,FHEA
Clinical Dietitian
Assistant  Professor, University of Nicosia
Nutrition/ Dietetics Coordinator University of Nicosia/ Intercollege
President CyDA
Past President AODA
EFAD/ICDA Cy Representative

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Undefined array key "post_type" in /home/u616560269/domains/cychefs.com/public_html/wp-content/themes/talisa/inc/frontend-form.php on line 254

Warning: Undefined array key "post_id" in /home/u616560269/domains/cychefs.com/public_html/wp-content/themes/talisa/inc/frontend-form.php on line 258

1 2 3 4 5