Cychefs | Recipes | Cookery Books

Medical & Culinary

Medical & Culinary

No Comments
κος. Νίκος Χριστοφόρου, 03/05/2012
Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Εν αναμονή πολιτικής απόφασης για δημιουργία Ιατρικής Σχολής, και της ανάλογης christoforou_nikosφυσικά ‘Μελέτης’, ίσως θα πρέπει να αναλύσουμε (ελαφρώς) τα Κυπριακά δεδομένα και πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε Ιατρική Σχολή; Σε τι θα μας εξυπηρετήσει και ποιες εναλλακτικές προτάσεις μπορεί να έχουμε;

Όπως πάντα, σαν Κύπριοι, πιστεύουμε ότι το κέντρο της Γης είναι κάπου εδώ, και προσπαθούμε να αποδείξουμε, πρώτα στον εαυτό μας και μετά στον Κόσμο, ότι είμαστε μια Χώρα όπου διαθέτει τα πάντα. Δεν έχουμε αυτοκινητοβιομηχανία, τρένα, metro, πυρηνικά, ουρανοξύστες, και πολλά άλλα. Το γεγονός όμως αυτό, της έλλειψης, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα χρειαζόμαστε ή ότι μπορούμε να τα εξελίξουμε και στη συνέχεια να διαχειριστούμε. Υπάρχουν άλλες, μεγαλύτερες προτεραιότητες, λιγότερο ‘χλιδάτες’ που μπορούν να μας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, ξέρουμε να τις εξελίξουμε, υπάρχει ζήτηση, και, πάνω από όλα, υπάρχει η αγορά για να τις απορροφήσει.

Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια μέτρια ιατρική Σχολή αλλά μια πανίσχυρη Ξενοδοχειακή Σχολή. Κάτι που θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Οικονομία του Τόπου και που μπορούμε να γίνουμε πραγματικά καλοί. Ποιοι παράγοντες όμως επηρεάζουν τις αποφάσεις για το ποια σχολή θα δημιουργηθεί, ποια θα αναπτυχθεί και ποια θα χρηματοδοτηθεί, και ποια είναι μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε σχολής:

Ιατρική Σχολή
• Ναι, μια ιατρική σχολή δίνει καλύτερο prestige. Το θέμα όμως είναι αν χρειαζόμαστε αυτό το κύρος και αν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος, άμεσο και έμμεσο που προϋποθέτει.
• Είναι κοινή παραδοχή ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα πάσχουν γενικώς. Όταν κάποιος ασθενήσει πρέπει κάποτε να φανεί πολύ τυχερός για να θεραπευτεί στο δημόσιο. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν οι μελλοντικοί γιατροί θα προέρχονται από μια σχολή του δημόσιου.
• Δεν άκουσα κανένα να λέει ‘αρρώστησα, θα πάω στο δημόσιο’. Αν υπάρχει η δυνατότητα, το πρώτο μέλημα είναι μια επίσκεψη στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό και ειδικά στους γείτονες Ισραηλίτες. Πόσα χρόνια θα χρειαστούμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο;
• Θα χρειαστούμε χρόνια αν όχι δεκαετίες για να μπορέσουμε να έχουμε αποφοίτους, να δούμε τα πιθανά προβλήματα και παραβλέψεις, να τα διορθώσουμε και να επανέλθουμε.
• Οι ιατρικές σχολές στηρίζονται και στην έρευνα. Και είμαστε πολύ μικρή χώρα για να έχουμε επαρκή έρευνα.
• Ο ιατρικός τουρισμός στην Κύπρο, γενικά δεν υπάρχει. Και στο σημείο που υπάρχει οφείλεται στο γεγονός ότι η τεχνογνωσία έρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από Κύπριους που σπούδασαν και δούλεψαν εκεί.

 

Ξενοδοχειακή Σχολή
• Ήδη έχουμε μια αρκετά καλή Ξενοδοχειακή σχολή. Άρα υπάρχουν οι βάσεις και μπορούμε πολύ πιο εύκολα να βελτιώσουμε κάτι που έχουμε και κατέχουμε ήδη παρά να φτιάξουμε κάτι που δεν ξέρουμε, από την αρχή.
• Ναι, τα ξενοδοχειακά δεν είναι και το πιο ‘Κυριλλάτο’ επάγγελμα. Αλλά είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται η οικονομία. Εδώ μπαίνει και στην εξίσωση και ο επαγγελματικός προσανατολισμός που υποτίθεται παρέχει το κράτος αλλά και τα όνειρα και απωθημένα των γονιών.
• Ο τουρισμός στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη στην Οικονομία. Άρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες και δυνατότητες στον Τουρισμό παρά στην Ιατρική.
• Αν θα εκπαιδεύσουμε τους νέους μας, ας τους εκπαιδεύσουμε σε τομείς και κλάδους που θα έχουν ζήτηση. Υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες εστιατόρια αλλά λίγες μόνο κλινικές και λιγότερα νοσοκομεία. Αν δημιουργήσουμε και μια Ιατρική Σχολή θα αρχίσουμε σε μερικά χρόνια να βγάζουμε Γιατρούς όπως τώρα βγάζουμε Φιλόλογους. Και δεν θα ξέρουμε που να τους βάλουμε.

Χρειαζόμαστε μια Ιατρική Σχολή όσο και ένας γεωργός ένα Mercedes. Οι γεωργοί χρειάζονται διπλοκάμπινα. Δεν έχουν την χλιδή και το κύρος ενός Mercedes αλλά αυτό χρειάζονται. Σε πολλούς θα άρεσε να έχουν ένα εστιατόριο που να φτιάχνει Sushi αλλά τι να κάνουμε, στην Κύπρο τρώμε σουβλάκια περισσότερο. Μετά την ιατρική σχολή ίσως θα πρέπει να φτιάξουμε σιδηρόδρομο, υπόγειο metro, μια εταιρία να ανταγωνιστεί την Microsoft και δυνατή Αμυντική βιομηχανία. Ούτε από αυτά έχουμε αλλά μάλλον δεν θα γίνουμε ποτέ καλοί σε αυτά. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει.

Αυτό μας έλειπε: να φτιάχνουμε σχολές όχι με κριτήριο το τι χρειαζόμαστε αλλά με το ποιά διδακτορικά κατέχουν μερικοί και το ποιο επάγγελμα είναι πιο χλιδάτο. Τι πραγματικά χρειαζόμαστε; Μια καινούρια Ιατρική Σχολή ή μια Καλύτερη Ξενοδοχειακή Σχολή;

Article From: www.sigmalive.com, κος.Χριστοφόρου Νίκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5