Cychefs | Recipes | Cookery Books

Karoumpas Miltos – President of Greece Chef Association

Karoumpas Miltos – President of Greece Chef Association

No Comments

Μίλτος Καρούμπας, Πρόεδρος λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδοςmiltos

 • Κε Καρούμπα καταρχήν σας ευχαριστούμε που τιμάτε τους cychefs μ’αυτή σας τη συνέντευξη.

Είναι μεγάλη τιμή να αναφέρομαι σε  Κύπριους συνάδελφους με παγκόσμια γαστρονομική εμβέλεια και δέχθηκα με πολύ χαρά την προτασή σας.

 • Είστε «στρατιώτης», «αξιωματικός» και πρόεδρος του chef’s club Ελλάδος. Τι σημαίνει αυτό για σας?

Αξία δεν έχουν οι τίτλοι .  Αξία έχει η προσπάθεια, να υποστηρίξεις το επάγγελμα που κάνεις και να αναβαθμίζεις συνεχώς τις υπηρεσίες σε όφελος των πελάτών  και των τουριστών. Η συμμετοχή μου στα γαστρονομικά κοινά είναι προσωπική μου επιλογή και σίγουρα το κόστος του χρόνου που στερούμεθα  από τις οικογενειές μας είναι σημαντικό. Όταν όμως σε δικαιώνει το αποτέλεσμα , αισθάνεσαι ηθική ικανοποίηση.

Γεγονός είναι ότι το επάγγελμα του Αρχιμάγειρα και του Αρχιζαχαροπλάστη στην Ελλάδα έχει αναβαθμισθεί  πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναβάθμιση έχει παίξει  η παρουσία του Chef`s Club.

 • Περιγράψετε μας με λίγα λόγια τους μεγάλους σταθμούς της λέσχης.

Η λειτουργία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας κινείται σε δημιουργικούς άξονες με ουσία  και όχι σε δρόμους αυτοπροβολής και εφήμερης παρουσίασης.

Χτίζουμε σιγά – σιγά την επαγγελματική ευσυνειδησία των νέων επαγγελματιών που αποφοιτούν από τις σχολές και για αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε το Junior members.

Eκπαιδεύουμε  και πιστοποιούμε τα μέλη μας με τις νέες γαστρονομικές τάσεις και τεχνικές.

Δημιουργήσαμε το Πανελλήνιο Κέντρο Γαστρονομίας με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενηθούν σε υπερπολυτελή χώρο πλέον των  180 ατόμων για συνελεύσεις , σεμινάρια και επιδείξεις . Παράλληλα το   Κέντρο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα , πιστοποιημένη κατά ISO 2000 και HACCP , όπου εκπαιδεύεται η Εθνική Ολυμπιακή ομάδα προετοιμαζόμενη για τους διαγωνισμούς του εξωτερικού.

Γενικότερες δράσεις της Λέσχης έχουν να κάνουν με τα εξής :

1.   Συμμετoχή σε  γαστρονομικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  για την υποστήριξη του τουριστικού μας προιόντος μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

2.   Συμμετοχή σε επιτροπές του υπουργείου παιδείας για τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων

3.   Συμμέτοχή στο υπουργείο οικονομίας για την προώθηση προιόντων μέσω της συνταγογραφίας μας

4.   Συνεργασία με τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια , εκπαιδεύοντας του ιδιοκτήτες εστιατορίων και των επισιτιστικών μονάδων.

5.   Συνεργασία με πολλές εταιρείες τροφίμων αναπτύσσοντας νέες συνταγές και νέα προιόντα.

6.   Πιστοποίηση προιόντων με παροχή του σήματος της Λέσχης

7.   Συμμετοχή σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις

8.   Δημιουργία συνεδρίων και ημερίδων γαστρονομίας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

1.           Η Λέσχη σε καθημερινή βάση παρέχει 80 μερίδες φαγητό σε άπορους συνανθρώπους μας .

2.           Συμμετοχή στις εκδηλώσεις  του φιλανθρωπικού ιδρύματος ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ και παιδικού χωριού SOS.

 • Ποιές οι βλέψεις και οι στόχοι της Ελληνικής ολυμπιακής ομάδας για την επόμενη Ολυμπιάδα?

Η  πετυχημένη μας παρουσία στην τελευταία Ολυμπιάδα μαγειρικής στην Γερμανία , μας υποχρεώνει να ανεβάσουμε τον πήχη και να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Η ομάδα προπονείται από τώρα και ο προπονητής μας , Κώστας Βασιλέιου έχει επιλέξει την κατηγορία και το θέμα του διαγωνισμού. Βέβαια  η προσωπική μου αντίληψη στο θέμα της Ολυμπιάδας δεν είναι πόσα μετάλλια κανείς παίρνει. Για μένα μετράει η  αξιοπρόσεκτη και αξιοπρεπής παρουσία της ομάδας,  που υποδηλώνουν το γαστρονομικό επίπεδο μιας χώρας.  Στην τελευταία Ολυμπιάδα που για πρώτη φορά η Ελληνική αποστολή συμμετείχε με 25 άτομα φάνηκε η δυναμική της Ελληνικής ομάδας και τα σχόλια που εισπράξαμε ήταν πολύ θετικά.

 • Ποιές οι εντυπώσεις σας για το επίπεδο της μαγειρικής και γενικά της γαστρονομίας στη Ελλάδα;

Το επίπεδο της γαστρονομίας στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή αρκετά υψηλό. Βέβαια δεν έχει φτάσει σε καμία περίπτωση στα στάνταρ που έχουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Όχι τόσο στο επίπεδο του μαγειρέματος και της γεύσης που η Ελληνική κουζίνα είναι από τις καλύτερες του κόσμου αλλά στο επίπεδο των υπηρεσιών. Μεγάλη είναι και η ευθύνη της Ελληνικής πολιτείας που εάν δεν εντάξει τη γαστρονομία σε πανεπιστημιακό επίπεδο , οι όποιες βελτιώσεις θα στηρίζονται μόνο σε  ιδιωτικές πρωτοβουλίες  των Λεσχών και της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων.

 • Τι σημαίνουν για σας οι λέξεις κουζίνα, γιασεμί, θυμάρι, αλάτι και κουμανταρία?
 • Κουζίνα για εμένα είναι ο δημιουργικός μου  χώρος που μπορώ να εκφράσω μέσα από τις δημιουργίες μου συναισθήματα .
 • Γιασεμί. Μία μυρωδιά από το παρελθόν που πλέον σπάνια θα τη συναντήσεις.
 • Θυμάρι. Θαυματουργό βότανο που δίνει αξία σε πολλά εδέσματα και σε παραπέμπει στη Μεσόγειο.
 • Τι να πεί κανείς για το αλάτι. Μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς αυτό το μαγευτικό συστατικό. Ζωή χωρίς αλάτι είναι ζωή χωρίς έρωτα.
 • Κουμανταρία. Το κρασί της καλής παρέας που μου θυμίζει τους πολλούς Κύπριους αδελφούς , φίλους μου και τις ωραίες στιγμές που έχω περάσει μαζί τους επαγγελματικά αλλά και υπηρετώντας στις καταδρομές στο Σταυροβούνι
 • Ζητάτε εύκολα ή δύσκολα συγγνώμη;

Κάποιος που εργάζεται αδιάκοπα είναι εντελώς φυσιολογικό να υποπέσει σε λάθη. Αναγνωριζοντάς τα βελτιώνεται. Φυσικά και ζητάω συγνώμη σε πολλά από τα λάθη μου που τα αναγνωρίζω. Η  συγνώμη υποδηλώνει ισορροπημένο  και ασφαλή χαρακτήρα.

 • Αν σας ζητούσαμε να μαγειρέψετε για τελευταία φορά στην καριέρα σας τι θα μας ετοίμαζετε?

Κακαβιά με ποικιλία ψαριών από τους Φούρνους Ικαρίας όπου κατάγομαι και είναι το μέρος που με  ηρεμεί και με ξεκουράζει σωματικά και ψυχολογικά.

 • Υπάρχουν ανεκπλήρωτοι στόχοι που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε στο μέλλον;

Οι προκλήσεις  για  να πραγματοποιήσεις όνειρα είναι πολλές.

Οι μεγαλύτεροι  στόχοι που έχω σήμερα είναι , να πιστοποιηθούν με το πτυχίο του Αρχιμάγειρα όλοι οι Έλληνες Αρχιμάγειροι και να πραγματοποιηθεί το παγκόσμιο συνέδριο της WACS το 2016 στην Έλλάδα όπου έχουμε  υποβάλει  τον σχετικό φάκελο.

 • Πόσο έχει επειρεάσει η οικονομική κρίση το επίπεδο των υπηρεσιών στο κλάδο και τι πιστεύετε θα γίνει για τα επόμενα χρόνια?

Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει επειρεάσει και τον δικό μας το χώρο. Ειδικότερα στα εποχιακά ξενοδοχεία το επίπεδο των υπηρεσιών υποβαθμίζεται και απαιτεί στιβαρούς επαγγελματίες Αρχιμάγειρες και όχι μόνο να διαφυλάξουν τις αξίες της ποιότητας .

Όλοι ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή η στρόφιγγα της οικονομίας θα ανοίξει για να επανέλθουμε στα παλαιά στάνταρ.

 • Ποιά θα ήταν η συμβουλή σας σε ένα δικό σας νέο άνθρωπο που αποφασίζει σήμερα να βάλει τη στολή του μάγειρα για το υπόλοιπο τη ζωής του?

Η πάγια συμβουλή που δίνω σε ένα νέο που επιλέγει το επάγγελμα του μάγειρα είναι, να βάζει υψηλούς στόχους , να επιμορφώνεται συνεχώς , να αγαπάει αυτό που κάνει και να  έχει άψογη συμπεριφορά στους υφισταμένους του , όσο ψηλά και αν βρεθεί μία ημέρα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5