Πατήστε Επάνω Στην Εικόνα Για Καλύτερη Ανάλυση

Κυπριακο Φαγητο και οι Επιδρασεις

Στη Κύπρο φιλοξενία και φαγητό πάνε μαζί. Οι φιλικοί άνθρωποι αυτού του όμορφου νησιού προσπαθούν και κρατούν τους επισκέπτες ευχαριστημένους προσφέροντας τους ότι καλύτερο έχουν.

Αυτό διαφένεται άλλωστε για πολλούς λόγους ιδιαίτερα στο τομέα του φαγητού και ποτού. Η ιστορία έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κουζίνα Μέσα απο τους αιώνες το μικρό αλλά με στρατηγική σημασίας  νησί της Κύπρου, κατακτήθηκε από πολλούς: όπως Φοίνικες, Αιγύπτιους, Πέρσες, Ρομανούς, Λουζινιανούς, Βενετούς, Οθωμανούς και Εγγλέζους, οι οποίοι επηρέασαν πικοιλοτρόπος την παράδοση.

Ο κάθε ένας από αυτούς μετάφερε μαζί του τα δικά τους σημαντικά έθιμα και εδέσματα, μεταφέροντας επίσης καινούργια για την Κύπρο υλικά δίνοντας μια προσθήκη ανάμικτης κουζίνας.

Εδώ μπορείς να βρείς τις πιο εξωτικές γεύσεις της Μεσογείου: Ρόδια, σουσάμι, δυόσμος, κύμινο, σταφίδες, μπάμιες, μελιτζάνες, πινόλια και αποξηραμένα βερίκοκα, με την ανάμειξη τους με Ιταλικές πάστες, αποξηραμένες λιαστές ντομάτες, «πέστο», καπνιστό ζαμπό, ελιές και αγκυνάρες.

Στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ καλά μαγειρευτά φαγητά κατσαρόλας από χοιρινό και βοδινό μαγειρευμένα με κρεμμύδια και κόλιανδρο, παρασκευές που είναι πολύ φημισμένες στη Κύπρο. Επίσης φασιανοί ρόστο και ορτύκια μαγειρευμένα με τοπικά μπράντι και πορτοκάλι είναι αυτή η ανάμειξη που έχει δώσει ένα χαρακτήρα της κυπριακής σημερινής κουζίνας. Για παράδειγμα τα γεμιστά λαχανικά και τα κουπέπια τα οποία είναι παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα έχουν μια ιστορία 1500 χρόνων, όταν ήρθαν στη Κύπρο οι Οθωμανοί και απο τότε με τροποποιήσεις απο τους Κύπριους έχουμε τα παραδοσιακά αυτά εδέσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα “fusion”  έχουν παρεξηγηθεί σε όλους τους λαούς «That’s where “fusion” becomes “confusion”» Αυτές οι αναμείξεις με τα υπέρ και τα κατά τους είναι φυσικό επακόλουθο ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Η διαφορά βέβαια στη Κύπρο είναι ότι οι οικογένεις μαγείρευαν προιόντα που οι ίδιοι καλιεργούσαν, ή ζώα που μεγάλωναν στις αυλές και μάντρες τους. Με γεύση ξεχωριστή και με αρώματα της δικής τους φύσης. Δεν είναι μυστικό ότι η Μεσογειακή κουζίνα είναι πλέον υγιεινή κουζίνα με το ελαιόλαδο και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά της. Κουζίνα που καλύπτει πλήρως την Κυπριακή, έχοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται μια κουζίνα διαίτης, όπως λαχανικά φρούτα , σαλάτες, φρούτα.

Επισιτισμός στη Κύπρο είναι μεγάλη εμπειρία καθότι η Γαστρονομία αναπτύσσεται και μπορείτε να απολαύσετε τα σπουδαία εστιατόρια και πολυτελής ξενοδοχεία του νησιού, τα οποία είναι μοντέρνα, με ψηλά επίπεδα εκπαίδευση και με καταρτισμένους Σεφ που αντικατοπτρίζουν και προωθούν τις παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις.

Η Κύπρος επίσης είναι η πιο παλιά παραγωγός κρασιών στο κόσμο χρονολογώντας την παραγωγή σταφιλιών πέραν των 3000 χρόνων π.χ. όλοι γνωρίζουν το γλυκό κρασί «κουμανδαρία» καθαρά παραδοσιακό και τοπικό νάμα της Κύπρου το οποίο πήρε το όνομα από τη διοίκηση των ιπποτών του τάγματος Αγ. Ιωάννη το οποίο κατά το 1210 έδρευαι στο Κολόσσι, χωριό της επαρχίας Λεμεσού.

Η κουμανδαρία είναι κρασί με δυνατό άρωμα και προσιτό σε γεύση, είναι δε γνωστό σε όλο το κόσμο σαν μοντέρνο “desert wine”. Υπάρχουν βέβαια πολλά γνωστά κυπριακά κρασιά κια πέρα της κουμανδαρίας. Το νησί παράγει πέρα των 400 διαφορετικών κρασιών οικολογικών από μικρές οικογενιακές οινοβιομηχανίες οι οποίες και αρκετές από αυτέ βραβεύτικαν. Εξαρτάται πάντοτε από τις προτιμήσεις, υπάρχουν εξαιρετικά “Chardonnay”, “Muscats”, “Cabernet Sauvignon” και αρκετά καλά “Shiraz”, “Merlot” και Μαραθεύτικο, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένα!

Τα τελευταία 10 χρόνια η Κυπριακή κουζίνα έχει αναβαθμιστεί και φρεσκαριστεί δια μέσου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αρχιμαγείρων με τις διάφορες δραστηριότητές του όπως:  Σεμινάρια που συχνά διοργανώνει, συνεργασία με το παγκόσμιο σύνδεσμο αρχιμαγείρων, μέσα απο τις εκθέσεις γαστρονομίας που διοργανώνει, και προσφέροντας διάφορα εκπαιδευτικά ταξίδια για τα μέλη του όπως και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει!

cyfoodfusion1 cyfoodfusion3cyfoodfusion2


We respect your privacy. Our website is using cookies for 3rd party advertising, analytics, language and user settings. By continuing to browse our site you agree to our use of cookies and Terms and Conditions. That's Fine