Πατήστε Επάνω Στην Εικόνα Για Καλύτερη Ανάλυση

Λουκούμι Γεροσκήπου

Το προϊόν προσφέρεται σε διαφορετικές γεύσεις οι οποίες ποικίλουν αναλόγως του αρώματος που προστίθεται. Προσφέρεται επαλειμμένο με αλεσμένη ζάχαρη (άχνη) ή τρίμμα καρύδας. Στη μάζα του προϊόντος μπορούν να προστεθούν ξηροί καρποί, μέλι, ή πικρή σοκολάτα.

loukoumia2 loukoumia1

Το Λουκούμι παρασκευάζεται σε μεγάλα καζάνια με αναδευτήρα.

Αρχικά τοποθετείται νερό σε θερμαινόμενο καζάνι. Στη συνέχεια προστίθεται η ζάχαρη και το κιτρικό οξύ. Όταν το μίγμα αυτό κοχλάσει για 35 Λεπτά σε θερμοκρασία 100 °C, τότε προστίθεται το άμυλο αραβοσίτου. Το άμυλο αραβοσίτου πριν προστεθεί στο μίγμα διαλύεται με κρύο νερό.

Στη συνέχεια το μίγμα αναδεύεται εν θερμώ στους 100 °C-130 °C για 2 ώρες 36 στροφές/ανά λεπτό και αρωματίζεται, σε κάποιες περιπτώσεις προστίθεται χρωστική ή /και καβουρδισμένοι ξηροί καρποί.

Μετά τις προσθήκες, το παχύρρευστο πλέον μίγμα αποχύνεται σε μεγάλα τελάρα, αφήνεται να πάρει την τελική του ζελατινώδη μορφή και αφού κρυώσει τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια παραλληλεπίπεδα διαστάσεων (περίπου) 20 × 20 × 25 mm3 τα οποία συσκευάζονται στην παρουσία ζάχαρης άχνης (αλεσμένη ζάχαρη) ή τριμμένης καρύδας.

Οι ποσότητες των βασικών συστατικών έχουν ως εξής:

Σε κάθε 100 λίτρα νερό: 90 Kg Ζάχαρη (86 %), 15 Kg Άμυλο αραβοσίτου (14 %), 33 g-40 g Κιτρικό οξύ.

Ακολούθως παρουσιάζονται οι προσθήκες στα διάφορα Λουκούμια Γεροσκήπου που παράγονται:

Γεύση Τριαντάφυλλου
Γεύση Φράουλας
Γεύση Μανταρινιού
Γεύση Πορτοκαλιού
Γεύση Μέντας
Γεύση Ανανά
Γεύση Περγαμόντου
Γεύση Μπανάνας
Γεύση Λεμόνι
Γεύση Φιστικιού Αιγήνης
Γεύση Μαστίχας
Γεύση Βανίλιας
Γεύση Σοκολάτας
Γεύση καρύδας

Στα Λουκούμια Γεροσκήπου μπορούν να προστεθούν και ξηροί καρποί: Αμύγδαλα-φιστίκια Αιγίνης-καρύδια-φιστίκια-φουντούκια. Οι ξηροί καρποί αφού διέλθουν από διαδικασία απομάκρυνσης του εξωτερικού τους κελύφους, επιλέγονται οπτικά. Η ψίχα τοποθετείται σε ζεστό νερό και στη συνέχεια αποφλοιώνεται. Η αποφλοιωμένη ψίχα καβουρδίζεται και τεμαχίζεται. Η τεμαχισμένη ψίχα τοποθετείται στο ζεστό μίγμα λουκουμιού στα τελευταία στάδια της ανάδευσης λίγο πριν την απόχυση.

Η ιστορική σύνδεση του Λουκουμιού Γεροσκήπου με τη Γεροσκήπου έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα. Από το 1895 όταν ο Σοφοκλής Αθανασίου, ξεκίνησε την παραγωγή Λουκουμιών Γεροσκήπου, μέχρι και σήμερα, το προϊόν παράγεται με τον ίδιο τρόπο, στον ίδιο χώρο, από τους απογόνους του Αθανασίου. Η τέχνη της παρασκευής του Λουκουμιού Γεροσκήπου μεταφέρεται από γενεά σε γενεά. Το 1920 την παραγωγή Λουκουμιών Γεροσκήπου ανέλαβε η κόρη του Αθανασίου, Χαρίκλεια και ο σύζυγος της Γαβριήλ Χατζηζηνοβίου, ο οποίος το 1959 ενέγραψε το όνομα Αφροδίτη ως εμπορική ονομασία για τα προϊόντα που παρασκεύαζε (η φιγούρα της θεάς υπήρχε ήδη στη συσκευασία των Λουκουμιών Γεροσκήπου ως λογότυπο). Ακολούθως την παραγωγή αναλαμβάνει ο υιός τους Νικόδημος Γαβριήλ (1964 — 1990) και από το 1990 μέχρι και σήμερα η σύζυγος του Ευδοκία και ο υιός του Γεώργιος συνεχίζουν να παρασκευάζουν το ίδιο προϊόν με την ίδια τεχνοτροπία.

Σήμερα το Λουκούμι Γεροσκήπου αποτελεί σήμα κατατεθέν για τη Γεροσκήπου. Σε οποιοδήποτε έντυπο γίνεται αναφορά για τα κύρια χαρακτηριστικά της Γεροσκήπου, πάντοτε υπάρχει ως πρώτη αναφορά το Λουκούμι Γεροσκήπου.

Ο δεσμός του Λουκουμιού Γεροσκήπου με τη γεωγραφική περιοχή είναι καθαρά ιστορικός μια και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι βιομηχανικά προϊόντα και δεν παράγονται στην περιοχή. Εξαίρεση αποτελούν τα αμύγδαλα και το μέλι τα οποία παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Πάφου.

Η Γεροσκήπου από το 1895 έχει συνδέσει ιστορικά το όνομα της με το προϊόν το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ζαχαροειδή που κατασκευάζονται στην Κύπρο.

Η Πόλη της Γεροσκήπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Λουκούμι Γεροσκήπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές, βιβλιογραφικές αναφορές που συνδέονται με την παράδοση και τον τουρισμό κάνουν άμεση αναφορά στο Λουκούμι Γεροσκήπου. Ανάμεσα σε πλήθος βιβλιογραφικών αναφορών αυτές που ξεχωρίζουν είναι του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου Νίκου Καζαντζάκη στο βιβλίο του "Ταξιδεύοντας", σ. 186, έτος έκδοσης 1926, του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου στο Βιβλίο του"Η Κύπρος ένα ταξίδι "σελ 108, έτος έκδοσης 1962, του Forwood William στο Βιβλίο του Cyprus Invitation έτος έκδοσης 1971 σελ 102, οι οποίες αναφέρονται στο εκλεκτό αυτό έδεσμα της Γεροσκήπου.

Σημειώνεται επίσης η τιμητική διάκριση και το σχετικό δίπλωμα που απονεμήθηκε το 1925 στον παραγωγό στα πλαίσια Έκθεσης που διοργανώθηκε στο Γήπεδο Γουέμπλευ από την τότε Βρετανική αυτοκρατορία. Σήμερα το Λουκούμι Γεροσκήπου αποτελεί έναν από τους βασικούς πόλους έλξης προς τη Γεροσκήπου τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους.


loukoumia3

 


We respect your privacy. Our website is using cookies for 3rd party advertising, analytics, language and user settings. By continuing to browse our site you agree to our use of cookies and Terms and Conditions. That's Fine