Πατήστε Επάνω Στην Εικόνα Για Καλύτερη Ανάλυση

Παγκοσμια Ημερα Διατροφης

Ο Οκτώβρης θεωρείται ο μήνας της διατροφής αφού στις 16 του μήνα έχουμε την Παγκόσμια μέρα της διατροφής, στις 20 Οκτωβρίου ακολουθεί η Παγκόσμια ημέρα κατά της οστεοπόρωσης και στις 26 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας.

Δυστυχώς αντί να γιορτάζουμε την αφθονία και την ποικιλία των αγαθών που μας προσφέρει αυτός ο πλανήτης, θα αναλωθούμε ξανά σε συζητήσεις για το πώς θα καταπολεμήσουμε δύο σύγχρονες επιδημίες που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα: τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία. Σχήμα οξύμωρο; Και όμως πραγματικό. Την ίδια στιγμή που το αυτονόητο δικαίωμα στην τροφή καταρρακώνεται καθημερινά στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, η υπερκατανάλωση στις λεγόμενες αναπτυγμένες περιοχές οδηγεί σε διατροφικά προβλήματα που σχετίζονται με τις περισσότερες σύγχρονες ασθένειες.

Το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην εξασφάλιση τροφής πρέπει να τεθεί υπεράνω των συμφωνιών για το ελεύθερο εμπόριο. Η εξασφάλιση της τροφής πρέπει να τεθεί πάνω από τους κανόνες και τις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ειδικά όταν υπάρχουν στοιχεία όπως – ένα 10% των παιδιών σε αναπτυγμένες χώρες σε ηλικία 5 και κάτω πάσχουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με τον υποσιτισμό. Φανταστείτε τι συμβαίνει ε υποανάπτυκτες χώρες.

Η τροφή είναι κάτι παραπάνω από ένα προϊόν. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό πρέπει να κατοπτρίζεται και στις πολιτικές των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών και της βιομηχανίας. Πέραν του ευχολογίου και των υποσχέσεων που δόθηκαν το 1996 στη Ρώμη, στη Συνδιάσκεψη για τη Διατροφή, η αληθινή πρόοδος θα συντελεστεί όταν οι φτωχοί του πλανήτη θα είναι ικανοί να θρέψουν τους εαυτούς τους.


We respect your privacy. Our website is using cookies for 3rd party advertising, analytics, language and user settings. By continuing to browse our site you agree to our use of cookies and Terms and Conditions. That's Fine